Høydepunkter
- Mulighet for bedre videokvalitet
- Mulighet for mer fleksible forsider
- Gjelder alle sider som er basert på den gamle "forside"-typen
- Introseksjoner mulig å bruke som et normalt virkemiddel
- Og diverse annet
Hva inneholder denne versjonen?
Hittil har video lastet inn i Museum24 sitt mediagalleri blitt vist i en komprimert og nedskalert versjon (720 x 400 pixler), noe som ikke har gitt den beste kvaliteten utad, spesielt da merkbart på større skjermer/store bannere/fullscreen.
Vi tar fra denne versjonen gradvis i bruk muligheter i Museum24 sin mediaserver til å vise video i opp til HD-kvalitet. Til dette brukes teknologien HLS (htttp-live-streaming) som automatisk også tilpasser kvalitet til sluttbrukers båndbredde samt størrelse på videoavspiller. F.eks vil video vist via en treg internettlinje eller vist som bakgrunn i en liten "banner" ikke spilles av med så høy kvalitet.
I første omgang kan man vise (og teste) avspilling med HLS ved å huke av for "høy kvalitet" ved enhver video som er lagt inn i forsidemoduler/bannere/mediamoduler/introseksjoner. Dette gjelder også for videoer som allerede er lastet inn i m24-mediagalleriet og som allerede vises på nettstedet i dag, da disse allerede er klare til å vises i høyere kvalitet :)
Ved visning av video i høyere kvalitet vil det også være mulig å vise video som er lastet inn i portrett-format, noe som kan være en fin presentasjonsform spesielt på mobiltelefoner. I gammel/begrenset kvalitet har ikke slike videoer gitt den visningen man kunne ønsket.
Noen andre justeringer knyttet til videovisning:
Høyere kvalitet på video blir "standard" i en av de nærstående m24-versjonene uten at man da lenger å trenger å foreta seg noe redaksjonelt for at dette skal skje. Men muligens bør det innføres en menyelement for sluttbruker der han/hun evnt også kan ta stilling til kvalitet manuelt.
For de som har side(r) basert på den gamle (og nå utfasede) forside-typen som fantes i Museum24 opprinnelig, vil det nå være enklere å innføre et litt mer variert uttrykk/innhold på disse sidene. Dette kan gjelde nettstedets forside, samt også andre sider på nettstedet som av historiske årsaker måtte være basert på denne gamle malen. Sider basert på denne malen har hatt strenge begrensninger i forhold til hva de kan presentere og hvordan dette kan presenteres; normalt kun rutenett og forsidemoduler/bannere.
Alle nyere nettsteder i Museum24 har som standard vanlige sider som forsider, i tillegg til at de ikke har hatt mulighet å opprette sider basert på den gamle forsidetypen, så for de som allerede har fleksible forsider er ikke dette her relevant. Det har også vært redaksjonelt mulig å erstatte slike forsider med vanlige sider for å få en bedre fleksibilitet, for eldre nettsteder, men dette har ikke vært helt rett frem.
Men for de som har disse gamle forsidene kan de nå fylles med seksjoner og innhold akkurat som en hvilken som helst annen side. F.eks kan man kombinere rutenett og innholdseksjoner. Det er da også mulig å velge ulike bredder på de ulike rutenettseksjonene, noe som også vil kunne skape mer variasjon i de visuelle uttrykkene.
Merk at dette gir muligheter for mer varierte forsider, slik bl.a noen av eksemplene nedenfor viser, men at dette ikke nødvendigvis er noe man må ta i bruk på forsider som allerede tjener sine formål!
Det kan være ytterligere grep slik som sentrering av tekst, innføring av mer luft mellom moduler og annet som også kan være ønskelig om man ønsker annet uttrykk på sine forsider. Dette er også mulig, men via andre grep som KulturIT kan hjelpe til med for den enkelte kunde.
Se eksemplerDet er nå mulig å lage introseksjoner i vanlige sider uten at siden av den grunn blir "longread"-artikkel. "Longread"-innstilling (under sidens innstillinger) trenger man derfor kun å benytte hvis man ønsker at saken skal skille seg vesentlig ut fra øvrig nettsted. I praksis fjerner denne innstillingen normal header/menyer og erstatter denne med en enkelt tekstbasert loge/tekst i header.
Ved å kunne bruke dette som et normalt virkemiddel kan man f.eks vise et "før" og "etter" bilde eller liknende i to påfølgende introseksjoner, som f.eks et alternativ til å bruke bildesammenlikningvisning i mediamodulen.
Introseksjoner kan i likhet med rutenettseksjoner gis en bredde. Normalt er disse 100% utfallende, hvilket i teorien kan være veldig bredt, dersom sluttbruker f.eks ekspanderer nettleser på en pc-widescreen. Høyden er alltid 100% høyde. Dersom forholdet mellom bredde og høyde blir veldig skjevt kan det gi litt uheldige resultater knyttet til hvordan bakgrunnsmedia plasseres/vises, så det å f.eks begrense introseksjoners bredde til det samme som nettstedet kan gi positive resultater visse sammenhenger. Spesielt når introseksjoner skal vises innimellom vanlige innholdseksjoner og rutenett.
Se eksempel her (det kommer flere..)
---
I tillegg er det påstartet et mer omfattende arbeid med å forbedre og fornye det grunnleggende m24-stilsettet. Dette ligger til testing nå og vil bl.a kunne testes i produksjonsmiløet av oss som utvikler m24. Målet er å få dette ut i en av de kommende versjoner. I kjølvannet av dette øsnker vi å se litt på visningsformer som f.eks er problematiske å lykkes med på flere skjermer. Kan vi gjøre grep i grunndesiget for å sikre bedre resultater etc?