Hopp til hovedinnhold

Redaksjon og innhold

Hvordan organisere redaksjonen og hva kan være viktig for å oppnå god kvalitet på redaksjonelt innhold?

Avhengig av museets eller det konsoliderte museets størrelse, kan det være alt fra noen få til mange titalls personer, som har en direkte redaksjonell rolle, på ett eller flere av nettsteder.

I tillegg kan det finnes mange flere som bidrar med innhold, innspill og kvalitetssikring, men som ikke nødvendigvis bruker administrasjonsløsningen direkte. Det kan dreie seg om å oversende tekster, dokumenter eller annet materiale til redaktører på ulikt vis. 

I Museum24 opereres det ikke med mange ulike rolle, så ansvarsfordeling må enten oppnås ved å gi ansvar/tilgang til ulike nettsteder (museer) og/eller ved å gjøre avtaler om rollefordeling på annet vis.

Typisk redaksjon i en konsolidert virksomhet

  • Sentral webredaktør med tilgang til og overordnet ansvar for alle nettsteder. 
    • Står for internopplæring, kjøreregler, arrangere redaksjonsmøter etc.
  • ​En eller flere redaktører pr. museum, gjerne ansatte på museet som kjenner virksomheten godt.
    • Et godt og brennende eierskap til museet og et ønske om å fremstille dette på best mulig måte vil være et godt utgangspunkt her
    • Får introkurs og videre nødvendig hjelp av sin sentrale webredakør (eller av kurs som KulturIT tilbyr utover grunnpakke)
  • Mediaansvarlig? Finne det noen i organisasjonen som kan ta ansvar for kvalitet på bilder og annet liknende materiell.

 

Egenskapene til redaksjonen

Det er viktig at redaksjonen har god tilgang til innhold, noe kunnskap om hvordan man evnt bedrer kvaliteten på innhold og mandat til å gjøre dette.  Innsatsen/innstilling de har til dette arbeidet vil som regel prege sluttresultatet. 

Videre vil det være en fordel jo bedre man kjenner Museum24 eller generelt hvor godt man kjenner til innholdsproduksjon og publisering på nett. Over tid vil man lære seg løsningen bedre og bedre gitt at man jobber i den relativt jevnlig og gitt at man er interessert i å lære seg å bruke den. Det igjen øker mestringsfølelsen noe som forhåpentligvis gjør det givende å bruke verktøyet, fordi man føler man får til det man forsøker på.

Hvordan lære seg Museum24 og hvordan skaper god kvalitet på nett?

Man vil få et introkurs og få oppfølging av intern superbruker (sentral webredaktør) eller evnt KulturIT. Det finnes kurs og diverse dokumentasjon både innen bruken av Museum24 og innen generelle temaer knyttet til innholdsproduksjon som kan være aktuelle for faglig påfyll.

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1