Typisk har i dag hver avdeling sitt eget nettsted/hjemmeside presentert i en kombinasjon av eget / konsolidert design. Resultatet av dette er at det nå finnes over 20 000 websider fordelt på ca 120 nettsteder i løsningen, med kanskje et sted mellom 1 og 10 redaksjonelle brukere per nettsted.
Mange av aktørene er organisert som konsolideringer og da finnes et konsolidert nettsted (moderskip) som tar for seg overordnet kommunikasjon, samt forsøker å løfte frem aktuell informasjon fra avdelingene (museene). Dette nivået kan være litt krevende å finne et fornuftig nivå av redaksjonell kontroll versus (robust) automatikk (akkumulere og presentere data fra underavdelinger).
Inndelingen i flere nettsteder har etter vår mening ofte sikret passe store byggverk samt et fornuftig sted å knytte redaksjonelle tilganger til. Dette tror vi er lurt. Deling av f.eks mediaarkivene muliggjør noe gjenbruk på tvers.
Hvert nettsted kan ligge på et eget domene eller et subdomene eller en "path" under et annet domene.
- museumX.no
- konsolideringY.museumX.no
- konsolideringY.no/museumX
Nettstedenes omfang kan være svært varierende, men felles for dem alle er at de består av et antall sider i en struktur (sidetreet). I tillegg har hvert nettsted et eget mediagalleri, skjemagalleri og egne innstillinger (kategorier mm.) samt potensiale for å eksistere på flere språk med da respektive språkmaler (header/footer).
Redaksjon, roller og tilganger
Vi tror det som regel finnes lokale redaksjoner som har tilgang til å jobbe ganske fritt med sidene på sitt museums nettsted. Noen sentrale redaksjonelle brukere har gjerne tilgang til flere eller alle nettsteder innen en konsolidering. Disse brukerne anser vi som "m24-superbrukere" og vi antar det er personer som ofte har et mer overordnet ansvar for kommunikasjon innen en konsolidering.
Bruker- og rollesystemet i Museum24 er løst på en enkel måte der det ikke er tatt høyde for store redaksjoner med behov for fingranulert ansvarsfordeling, arbeidsflyt eller systemhåndtert dialog.
Systemet skiller mellom nettstedsredaktører og nettstedsadministratorer, men forskjellene på disse rollene er egentlig lite gjennomtenkt. I praksis blir de fleste derfor nettstedsadministratorer på sitt nettsted for å få hele jobben gjort.
Ulike tilganger innen et nettsteds sidestruktur eller språk er ikke mulig. Det finnes heller ikke definerte roller for mediagalleriet etc.
Det er ingen arbeidsflyt eller godkjenningsfunksjoner i løsningen. Har man først fått en redaksjonell tilgang står man derfor fritt til å bygge opp innholdet slik man selv måtte ønske eller være i stand til. Fordeling av ansvarsområder innunder ett og samme nettsted må i dag skje ved hjelp av rutiner og ansvarsfordeling som ligger utenfor museum24s tilgangssystem.
Felles webforum på tvers av avdelinger kan tilby best-practice og retningslinjer/anbefalinger for å sikre en felles god kvalitet utad, men dette er også prosesser som ligger utenfor museum24s kontroll.
Modellen passer trolig best for små redaksjoner.
Alternativ organisering av nettsteder/redaksjoner
Det finnes rom for å organisere nettstedene (og dermed også redaksjonene) annerledes enn hva som har vært gjort hittil. De kunne f.eks vært samlet i færre større nettsteder, men dette tror vi ville vært en dårlig ide.
Bedre ville det være om veldig store nettsteder var inndelt i flere mindre nettsteder, selv om disse ikke representerer ulike museer/arenaer. F.eks kunne man dele inn i egne nettsteder som tar for seg ulike temaer slik som arrangementer, utstillinger, skoletilbudet etc. Dette både for å skape flere mindre byggverk, men også for å fordele redaksjonelt ansvar bedre innenfor nåværende tilgangskonsept.
Dette ville også åpne opp for å enklere å ha ulike visuelle uttrykk eller ulike menysystemer mellom ulike temaer om det var ønskelig. To-nivås-menyene i dagens løsning begrenser nemlig menypresisjonen dersom alt dytttes inn i et og samme nettsted (menystruktur).
For sluttbruker kunne ulike nettsteder sys sammen igjen på en eller annen måte. Typisk gjennom noen grad av “felles meny” som peker over til hverandre.
En slik inndeling er allerede mulig, og handler i grunn mest om hvordan man velger å ta i bruk løsningen og hvor godt man kjenner til problemstillinger som kan oppstå på det tidspunktet man gjør innledende oppsett. For eksisterende nettsteder ville en slik overgang innebære en innfasing av nye nettsteder og en utfasing av deler av eksisterende nettsted.
For å oppnå en tilgangsstyrt ansvarsfordeling innen et og samme nettsted, måtte man evnt begrenset redaksjonell tilgang innenfor deler av en dynamisk sidestruktur. Dette ville gitt noe mer fleksibiltet, men også mer kompleksitet både teknsisk og ved administrativt oppsett/forvaltning av redaksjonelle tilganger.
Vi tenker..
- Enkelte bør vurdere å organisere store nettsteder som flere små nettsteder, både for å lage mindre byggverk og for å kunne fordele redaksjonelle tilgang bedre med gjeldende tilgangssystem.
- Vurdere om kategorier, steder og deler av header/meny/footer bør kunne defineres på sentralt konsolidert nettsted, og arves ned til alle underavdelinger for mer effektivt oppsett og lettere holde ting i sync over tid.
- Spesielt praktisk om et nettsted i større grad sys sammen av flere små
- Finne robuste prinsipper for hvordan et konsolidert nettsted typisk skal løfte frem data fra underavdelinger.
- Graden av redaksjonell kontroll versus automatikk. Forutsigbarhet ved automatikk.
- Mer eksplisitt "krysspublisere" innhold til sentral enhet?
- Forbedre komponenter som er særlig relevante for å akkumulere innhold fra flere nettsteder.
- kalender, kortmoduler, søk.
- Som sentral redaktør kunne finne "anbefalt stoff" fra avdelingene slik at man lettere kan løfte det frem via redaksjonelle grep på moderskipet.
- Vurdere noe mer navngitt "eierskap" til innhold i m24
Spørsmål
- Kunne/burde nettsteder og redaksjoner vært organisert annerledes i din organisasjon?
- Kunne det f.eks vært løst ved at et svært stort nettsted ble delt opp i flere mindre?
- Har dere tanker om hvordan dere kunne driftet en samling av konsoliderte nettsteder mer effektivt?
- Trengs det mer avanserte konsepter for arbeidsflyt og ansvarsfordelding?
- Eks. godkjenning av redaksjonelt arbeid?
- Flere roller?
- Tilgang til deler av nettstedets struktur?
- Eks. godkjenning av redaksjonelt arbeid?