Etterhvert har disse to sidetypene smeltet sammen og man kan nå bygge vanlige sider som består både av et fritt antall vanlige innholdsseksjoner og rutenettseksjoner. Rutenettseksjonene het tidligere "rader" eller "brede/utfallende rader", men disse kan også settes bredde på så de er ikke nødvendigvis brede/utfallende. Vi kaller dem derfor rutenett.
Pga. denne sammensmeltingen kan man derfor ikke opprette såkalte forsider lenger, men mange har nok en del av disse rundt om kring på nettstedet sitt fra gammelt av. Målet er komme bort fra dem på en slik måte at man står fritt til å bygge også eksiterende forsider helt eller delvis om til vanlige sider. Dette gir en enklere mulighet til å legge inn variert og dynamisk innhold på forsidene, via det store utvalget av tilgjengelige innholdsmoduler. I tillegg får forsidene et mer variert utseende/uttrykk ved å kombinere rutenett og vanlige innholdsseksjoner.
Rutenett/bannere er en karakteristisk og sentral del av "designmulighetene" som museene besitter redaksjonelt gjennom Museum24. Her kan man oftest bruke egne farger, sterke visuelle uttrykk og sette opp et rutenett ganske så fritt for å løse sine behov.
Primært handler rutenett og bannere om å promotere innhold og skape fristende veier videre, på en litt annen og mer fleksibel måte enn ved f.eks bruk av "kort". Bannerne åpner for en rekke muligheter, men har i sin form (høyder/bredder) også noen viktige begrensninger, bl.a når det gjelder hvor mye tekst de kan fylles med før det blir problemer. Disse begrensningene kan oppføre seg litt ulikt på ulike skjermflater og vi ser at noen får noe utfordringer med dette.
Vi har stadig videreutviklet bannere og ser at de blir brukt til mer og mer. Bl.a kan de brukes til å lage "karuseller", "snappy scroll", "neste seksjon" eller "søkeinngang til DigitaltMusuem". Bakgrunnene kan fylles med farge, bilde, bilder, film og man kan legge til lydavspilling.
Men vi ser fortsatt en del spennende potensialer som vi ønsker å drøfte og vi tror også at ikke alle kjenner fleksibiliteten i disse modulene fullt ut.
Vi tenker..
- På nettstedsnivå kunne velge blant ulike standardvarianter for visning av bannere.
- F.eks med eller uten “luft” mellom seg. Alternativt kan dette definerer i den enkeltes kundes eget design.
- Vurdere å kunne gjenbruke bannere på tvers av sider.
- Men hvor forvaltes da disse?
- Bannere kan i dag “kopieres” og “limes inn” flere steder på en og samme side, eller på andre sider, men de blir frittstående kopier som lever uavhengige liv etter at de er limt inn.
- Kunne ha noe dynamisk (regelstyrt) innhold i bannere
- Komplisert pga størrelsesinnstilinger..
- Kunne tidsstyre dem?
- Komplisert da de potensielt skaper et design (grid) sammen med andre bannere.
- Noen visningsformer er krevende, spesielt på mobil (bilde ved siden av tekst i små moduler f.eks)
- Burde noen muligheter vært droppet da de generelt ofte gir utfordringer som redaksjonen overser?
- Finne tryggere måter å vise problematiske oppsett på mobil.
- Vurdere om andre innholdsmoduler kunne vært plassert inn (med størrelsesinnstillinger) i rutenett tilsvarende som bannere?
- widgets, annet?
- Burde man kunne plukke f.eks et DigitaltMuseum-objekt inn i en banner slik at DM-objektets bilde/tekster danner et utgangspunkt for innholdet i banneret?
Spørsmål
- Hvordan er deres erfaringer med rutenett og bannere?
- Har dere noen tanker rundt forbedringer, endringer?