Hopp til hovedinnhold

Museum24s formål

Hva brukes den til og hva skal den brukes til?

Historikk

Hva tenkte man om dette under forprosjektet til Museum24 i 2014.

Formålet til løsningen har primært vært å tilby et verktøy for å kunne skape og forvalte hjemmesidene til museene. Hva hjemmesidene skal bestå av har i stor grad vært opp til museene selv å definere. Museum24 har derfor forsøkt å være fleksibel nok slik at man kan dekke både enkle og mer avanserte behov og ønsker. I tillegg til en generell fleksibilitet har også Museum24 preg av spesialtilpasninger som anses som spesielt relevant for museer. Dette kan være moduler for mer spesifikk visning av åpningstider, tidsprogrammer, kalendere eller integrasjoner mot relevante løsninger slik som DigitaltMuseum.

Grovt sett har det handlet om å presentere museets tilbud via tekst og bilder/media, gjennom museets designprofil og med støttemidler som navigasjon/menyer og søk. Dette kan være beskrivelser av utstillinger, arrangementer, åpningstider/priser, beliggenhet, kontaktinformasjon, skoletilbud og mye annet, i svært ulikt omfang. 

For mer varig innhold (samlingene etc.) har vi Primus/DigitaltMuseum, og for utstillinger (kiosker etc.) og stedavhengig informasjon finnes Kulturio (tidligere Kulturpunkt).

Vi antar sluttbrukerne (målgruppen) for hjemmesidene ofte vil være personer (norske og utenlandske, lokale og turister) som vurderer å besøke museet eller arrangementer fysisk, men det kan nok også omfavne langt flere, avhengig av innholdet man tilbyr. Museene sitter selv på statistikk gjennom Google Analytics som kan fortelle dem mer om dette.

Systemet sørger for å levere en sluttportal med et responsivt grunndesign som tar sikte på å presentere et og samme webside best mulig på alle skjermflater. Vi antar graden mobiltelefonbruk er stadig økende, men også dette vil egen statistikk i Google Analytics avdekke.

I tillegg til at løsningen brukes til museenes egne hjemmesider har den også blitt brukt til konsoliderte hjemmesider, tjenesteportaler, nettutstillinger og liknende. 

Hjemmesiden er vel primært enveis informasjonskanaler, men noe dialog tilbys også via kontakt-informasjon og skjematikk. Billettkjøp har også vært en del av dette i en periode.

Promotering av innhold på hjemmesidene kan skje på hjemmesidene selv, konsoliderte moderskip eller ved å deles på alle mulige sosiale kanaler ol.  Noe innhold kan også eksporteres til 3. part. Eksempel på dette er kalenderdata til tellus (Visit<Kommune/Sted>).

Løsningen har vist seg ganske fleksibel til formålene nevnt ovenfor, men dekkes de viktigste behovene godt nok? 

Vi tror et enda tydeligere fokus på hva museum24 skal  benyttes til og hvem som faktisk er målgruppene kan være nyttig. Ved å beskrive noen kjerneoppgaver og kjernebrukere (publikum) kan vi lettere se om vi oppfyller disse på en god nok måte, samt ha en kurs å peile etter ved videreutvikling av løsningen. 

Vi tror at...

  • Museum24 bør være fokusert på de viktigste oppgavene og løse disse godt.
    • Dette kan også innebære å slanke produktet noe.
  • Løsningen må også være generell og fleksibel, men samtidig ikke løse ALT.
  • Andre verktøy må vurderes og anbefales der disse er riktigere eller bedre.

Spørsmål

  • Hva er kjerneoppgavene til Museum24 / museets hjemmesider fremover?
  • Hvor godt fungerer løsningen til å løse disse oppgavene i dag?
    • Hva mangler?
    • Kunne typiske behov vært løst mer spesifikt?
  • Hvem er kjernebrukerne?​ (publikum)
    • Prøver dere å gi alle disse god nok info? 
    • Hvor trykker evnt skoen hvis dere ikke får det til?
        •  Veiledning/kunnskap om løsningen, kapasitet, funksjonalitet?
  • Hvilke andre områder enn "Museets hjemmesider" bør Museum24 kunne brukes til eller bidra på?
  • Brukes løsningen til ting den ikke burde vært brukt til i dag?

Her kan du evnt sende inn svar omkring dette temaet

Dette kan være et stort tema å besvare. Men alle svar kan være nyttige for oss, enten de er knyttet til ting vi tar opp ovenfor eller om dere har helt andre tanker.

Museum24:Portal - 2025.05.07
Grunnstilsett-versjon: 1