Noe av dette er et samspill mellom teknisk løsning og redaksjonell innsats.
I Museum24 anser vi dette som en av de viktigste områdene i tiden som kommer. Dette fordi funksjonaliteten i løsningen på mange måter er omfattende og fleksibel allerede, så det å øke kvaliteten på det eksisterende virker som et naturlig fokus. Det er også et sterkt fokus fra store aktører som f.eks Google på å oppfordre/kreve at nettsider til å bli raskere!
Vi jobber derfor med et nettsted der vi kontinuerlig vil teste både tilgjengelighet og ytelse. Målet vårt er at varierte oppbygninger av sider/innhold skal score bra i diverse testverkøy.
For øyeblikket mener vi det er mest å gå på når det gjelder ytelse. Dette gjelder både tiden det tar for "server" å levere siden, samt størrelsen på elementene (bilder etc.) som siden består av. Bl.a kunne Museum24 levert bilder i flere ulike størrelser avhengig av skjermstørrelse. I dag er bildestørrelsene kun avhengige av redaksjonelle innstillinger (store bilder i store bannere vs og små bilder i små bannere f.eks)
Vi har identifisert flere flaskehalser hva gjelder ytelse. Det går på noen spesifikke innholdsmoduler, men også en generell funksjon ved visning av sider i museum24 som skal sikre at absolutt alle elementer (bilder, lenker, kort osv.) som en side måtte bestå av skal vises i aller siste versjon. Spesielt rammet er moduler som trekker frem mye annen data slik som kortmoduler og kalendere. Dette er viktige byggeklosser, så vi jobber allerede med å løse dette på bedre måter uten at det skal gå ut over kvalitet på nettsidene. Det gledelige er at potensialet for forbedret ytelse er svært stort..
Når det gjelder tilgjengelighet og brukervennlighet så jobber vi kontinuerlig med å gjøre kildekoden så god som mulig. Men det kan i kundespesifikke tilfeller ha vært gjort design-valg som viser seg å ikke være optimale med tanke på f.eks kontrast/lesbarhet. Man må være beredt på designendringer om man skal komme helt i mål.
Videre kan det nok være at en del alternative tekster (på media) mangler eller er dårlige redaksjonelt angitt, så redaksjonelt arbeide må også påregnes.
Våre tanker..
- Jobbe for å få til kraftige forbedringer av ytelse på alle typer sider enten de er dynamiske eller relativt statiske.
- Laste deler av sidene asynkront eller forsinket slik at man ikke trenger vente på at hele siden er klar før man får se noe.
- Gjelder spesielt komponenter som potensielt kan trekke frem veldig mye data
- Teste kildekode stadig i forhold til wcag-krav og forbedre den når vi finner mangler
- Dialog med museene. Gi redaksjonelle tips og tips rundt testverktøy.
Spørsmål
- Er dere enige i at det bør brukes betydelig resurser på å forbedre ytelsen i løsningen?
- Er museene beredt til å jobbe nøye med innhold for å oppnå alle krav / sette seg inn dels omfattende krav?
- WCAG 2.1 Kravene beskrevet hos DIFI
- Det finnes eksterne testverktøy museene kan benytte på eget initiativ.
- Vi kan vurdere å lenke til et slikt verktøy direkte fra sideredigeringen i Museum24, men neppe fullintegrere det i et kost nytte perspektiv.
- Har dere noen andre innspill rundt dette temaet?