Artikkeleditoren består av
- Header
- Tilgang til sideinnstillinger, side-skin, nyttige kontekstuelle funksjoner og lagre-funksjoner. Mulighet for å navigere effektivt mellom sider eller deler av løsningen.
- Editor (til venstre)
- Her utfører man det meste av arbeidet; legger inn seksjoner og moduler og fyller disse med innhold og innstillinger.
- Forhåndsvisning (til høyre)
- Viser fortløpende resultatet av arbeidet og kan vise dette i ulike skjermstørrelser. Klikk i forhåndsvisning for å åpne respektiv modul i editor.
- Sidepanel (kommer inn fra venstre når man skal hente inn annet innhold, eks bilder)
- Gir tilgang/søk i eget og evnt andres mediagalleri, person- og kort-gallerier, skjemagalleri og steder/lokasjoner. Gir også tilgang til DigitaltMusem.
Header
I headeren har man tilgang til å
- navigere effektivt rundt mellom sidene på nettstedet, for å kunne redigerer dem.
- bevege seg til andre deler av løsningen direkte fra sideeditoren
- gå til sideinnstillinger eller velge side-skin (visuell mal for hele siden)
- Lagre endringer
Headeren viser også hvor i sidetreet gjeldende side ligger (navigasjonssti) og gir tilgang til mange ulike funksjoner for å navigere eller utføre vanlige oppgaver både innunder gjeldende side eller noen av de andre nivåene over gjeldende side.
For hvert punkt i denne navigasjonsstien finner man en nedtrekksmeny som gir tilgang til;
- Rediger (naviger til)
- Åpne (vise i sluttportal)
- Ny side under
- En liste av undersidene til det punktet man klikket på.
Dette gir mulighet for å bevege seg raskere mellom sider/oppgaver enn ved å klikke seg tilbake til hovedskjermbildet for sider/sidetre i løsningen.
Husk å lagre siden du jobber med før du beveger deg bort, da det pt. ikke er noe autolagring når man navigerer bort fra en sideeditor.
For gjeldende side har man også en funksjon for å flytte andre sider innunder denne.
Editor: Oppbygning av en side
Artikkeleditoren gir mulighet til å bygge opp siden omtrent akkurat slik man måtte ønske, basert på de tilgjengelige seksjoner og moduler som finnes i museum24. Man legger inn så mange moduler man trenger (og gjerne flere av hver type) via knapper for dette nederst i artikkeleditorens seksjoner.
De mest brukte modulene er (trolig) "Tekst" og "Media", men det finnes en rekke andre. Disse er tilgjengelige som knapper i innholdsseksjonene. Ønsker man å fjerne en modul fra en side gjøres det via "øye" symbol i modulens header, enten ved da å fjerne modulen eller skjule den. Man kan også skjule/fjerne flere moduler om gangen dersom man foretar disse operasjonene på seksjone som modulene ligger i.
Seksjonen helt i bunn av artikkeleditoren (Kort), er forbeholdt det å lage kort som representerer siden. Merk at kort er innganger (minirepresentasjoner) av den siden man jobber med, som er tenkt benyttet som veier inn til denne siden fra andre steder. Kortene kan også vises som faktabokser på siden de representerer, men må da opprettes eller flyttes inn i en innholdsseksjon.
Merk at det også er mulig å lage flere innholdsrader eller legge inn rutenett og introseksjoner, noe som kan skape mer variert uttrykk.
Se eksempler herForhåndsvisningen
Tips
- Sider må publiseres (Lagre og publiser) for å bli tilgjengelig på nettsted for sluttbruker
- Lagring skjer ikke automatisk, så man må trykke på "lagre" knapp øverst til høyre for å lagre. Den blir markert (Lagre endringer + skifter farge) hver gang det er foretatt endringe.
- Bruk navigasjonssti øverst for å effektivt opprette nye sider på samme nivå eller under gjeldende side.
- Navigasjonssti kan også benyttes for å navigere til redigering av andre sider.
- Klikk i forhåndsning for å åpne korresponderene modul i editor til venstre
- Klikk på modul (header) i editor til venstre for å scrolle i forhåndsvisning.
- Man kan lage nye versjoner av en side (se egen sak)
- Sider kan flyttes (se egen sak)
- Sider har innstillinger slik som (stikkord, metadata, koblinger mot sider på andre språk, visningsmal, sidetype (kategori) og annet som man finner under sidens innstillinger (tre prikker til høyre for sidens navn i navigasjonstien øverst)