Hopp til hovedinnhold

Gjenbruk og gjenfinning av innhold

Hvis man har behov får å bruke et bilde/mediaelement eller et kort (rik lenke) som allerede finnes på nettstedet så bør man ikke trenge å opprette dette på nytt.
Det er også mulig å gjenbruke slik innhold fra andre nettsteder, men det krever en delingsavtale.

Gjenbruk og gjenfinning av media (bilder, video, lyd etc)

Fra en hvilken som helst modul som støtter bilder kan man gjenfinne eksisterende bilder fra mediagalleriet og bruke dem på nytt.   Dette gjøres via modulens  "finn bilde" -knapp som igjen åpner opp et media-søk til venstre, hvor man kan søke/lete etter bilder. Effektiv gjenfinning av bilder blir da veldig relevant. Mekanismer slik som bildetittel, stikkord og favoritter er med på å gjøre dette enklere. Visuelt søk kan også b

Hvis det foreligger en avtale om deling av mediagalleri med ett eller flere andre nettsteder, så vil man også kunne bruke bilder fra deres mediagalleri, ved at man får tilgang til å velge "nettsted" i rullgardin-meny til høyre for søkefeltet i media-søke-skjermbildet.

På toppen av dette er det også mulig å gjenbruke bilder fra DigitaltMuseum da dette også er et tilgjengelig valg i media-søket.

Gjenbruk og gjenfinning av kort

I kortmoduler kan presentere eksisterende kort, noe som i grunn bare en rike lenker til andre sider.  Dette gjøres via "finn kort" knapp og man får opp en oversikt over kort, hvor man kan søke eller filtrere på korttype.

Dersom det foreligger en avtale om "deling av innhold" med ett eller flere andre nettsteder, vil man kunne velge blant andre nettsteder i en rullgardin-meny som vises ved siden av søkefeltet, for å søke etter / plukke kort fra andre nettsteder. Resultatet av slikt blir altså at man viser et kort (en rik lenke) fra annet nettsted, på eget nettsted, som igjen lenker over til annet nettsted, når bruker klikker på det.

Det er også mulig å få kortmoduler til å automatisk hente ut kort fra eget eller andre nettsteder, men det forutsetter at man "setter opp et kortsøk"  i kortmodulen. Utfordringen med automatiske søk er at det kan dukke opp kort, som kanskje egentlig ikke burde vært der, men som er der allikevel fordi de matcher søkekriteriene.. 

Hvis man har tilgang til flere andre nettsteders innhold, kan man også benytte deres kort:

  • 1/1

Gjenfinning av sider

Legge man tekst eller lenkelistemoduler inn i en artikkel kan man ha behov for å plukke sider som så vil vises som "lenker". Dette skjer via "Legg til sider" knapp og også her blir det viktig å effektivt finne siden(e) man leter etter. Pt. brukes sidetreet som utgangspunkt for slik gjenfinning, og det fungerer greit så lenge dette er brukbart (logisk) organisert og ikke alt for omfattende. Her må det også ses på alternative metoder.

Annet (personer, steder, sesonger etc.)

Det finnes også annet innhold som gjenbrukes slik som personer, steder og sesonger (hendelser). 

Visste du at?

  • Man kan også gjenfinne(bruke) bilder, innhold på andre nettsteder (museer) dersom det foreligger en avtale om deling av media/innhold. Slik avtaler kan lages i museum24. (Egen sak kommer)
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1